Puterea Judecatoreasca – in somnul cel de moarte?

Examenul de admitere la INM din acest an un imens esec, 72 de candidati ramasi pe 200 de locuri si examenul mai continua. A cui e vina? IICJ fara presedinte de aproximativ un an de zile intr-un interimat nesigur si ineficient? Cine raspunde pentru acest refuz prelungit de a da puterii judecatoresti un purtator de stindard? In ce stat de drept isi mai permite cineva sa lase puterea judecatoreasca pe marginea drumului cu roba zdrentuita, cu balanta dezechilibrata, cu ochii legati, orbecaind pe intuneric, fara sprijin, fara respect, fara demnitate….numai pentru ca refuza cu incapatanare sa se supuna?! …

Raportul Comisiei Europene pe Justitie- mai ingrijorator decat vreodata.Se cere respectarea legii la agerile pentru CSM.Sa se teama oare Comisia ca legea o sa fie ignorata sau incalcata, tocmai de cei ce  au menirea sa ne reprezinte pe toti, si pe fiecare in parte, in lupta crancena pentru echilibrarea celor trei puteri? Cum trebuie sa arate, cum trebuie sa gandeasca, sa actioneze, sa FIE, cel care ne va reprezenta in CSM? Grea intrebare si sper din suflet ca votul colegilor mei in saptaman ce urmeaza, sa se indrepte spre oameni care cred in idealurile lor si aceste idealuri se confunda cu ale noastre, in oameni care au puterea si buna credinta de a deveni simboluri respectabile si puternice ale sistemului judiciar.Avem nevoie acum mai mult decat oricand de oameni puternici si buni care sa ne reprezinte.

In jurul justitiei, fie ca ne uitam la ce se intampla la intrarea in INM, fie ca ne uitam la varful ICCJ, sau la CSM domneste un fel de somn de moarte…

Invatamantul juridic universitar romanesc nu este capabil sa furnizeze un absolvent care sa faca fata unui examen greu prin care se verifica nu doar capacitatea de memorare dar si rationamentul juridic, logica juridica.In egala masura cel care isi asuma semnatura pe grila de examen este mult mai aproape de epatare (ma gandesc aici doar la testamentul nuncupativ), de dorinta de a complica o intrebare pana ea ajunge la o subtilitate vecina cu indoiala, decat de realitatea cunostintelor masei de candidati care doresc sa acceada in sistem.Exista un hau, o prapastie intre nivelul de cunostinte si de pregatire de care sunt capabili cei care termina cursurile unei facultati de drept si nivelul exigentelor pentru intrarea la INM.Au fost examene grele cu putini admisi, au fost si examene poate mult prea usoare, e greu sa ajungi la un nivel de exigenta numai bun pentru a furniza sistemului un viitor magistrat competent si integru. Dar a fost nevoie de dezastrul din acest an ca sa fim obligati sa ne aplecam mai bine asupra temei.

Trebuie reevaluat sistemul de examinare, trebuie sa ne gandim mai bine la profilul magistratului pe care il vrem in sistem, la calitatile lui si sa adaptam intregul examen la aceste nevoi.Trebuie sa ne gandim mult mai mult la unde vrem sa ajungem in viitor decat la noi insine, sau la modul in care sa intidem cat mai multe capcane in fata unor iepuri nepriceputi ce alearga speriati prin padure, intr-un labirint de intrebari pe care nu le inteleg, astfel incat n-au nici o sansa sa prinda firul salvator al Ariadnei.E chiar obligatoriu sa-i ajutam, pentru ca daca ei pier pierim si noi, suntem legati unii de altii, ei sunt cei care ne vor continua munca si nu ne e deloc totuna cum vor arata, cum va fii justitia viitorului.

Executivul ne-a bombardat cu un set de legi care mai de care mai importante. Nici nu stii daca sa privesti legea salarizarii care te reduce la grad de secretar de comuna, sau sa te uiti in mica reforma in baza careia vei judeca cauzele de la o zi la alta si vei aprecia asupra duratei proceselor intr-un sistem in care nu poti aprecia nici macar dura unei sedinte de judecata, sa privesti propunerea legislative vizand unificarea practicii judiciare care arunca totul pe umerii ICCJ, controvesata ea insasi pentru propria practica neunitara.

Sistemul te preseaza sa devii judecator stahanovist, sa-ti dublezi, triplezi “norma”, sa rezolvi dosare, repede si eficient, motivate la termen, exemplar si cu o logica imbatabila, sa devii un judecator exemplar care sa interpreteze corect legi neclare ce se bat cap in cap, sa solutionezi cauzele de la o zi la alta, in parc in fata instantei oriunde, doar sa o faci repede si bine, sa faci amendamente la legi cu o gramatica inovatoare plina de “succesuri”, sa te declari multumit si fericit ca poti lucra pe bani mai putini si pentru colegii care pleaca din sistem si sa privesti cu profund respect la hotararea Curtii Constitutionale care  declara ca magistratul are un statut constitutional de care legiuitorul nu se poate atinge daca nu modifica Constitutia, insa acest statut e functional doar dupa pensionare, pentru judecatorii in functie nu exista nici un impediment pentru reducerea salariilor atata timp cat e vorba de siguranta nationala ce trebuie aparata.

Avem nevoie de un sistem puternic si curat de un INM populat de tineri capabili sa duca mai departe aceasta nobila profesie ce o purtam acum cu tristete pe umeri, avem nevoie de practicieni profesori la INM, la instante, care sa insufle incredere si respect tinerelor generatii, avem nevoie de un simbol de integritate la presedentia ICCJ si nu de interimate nesigure, avem nevoie de un CSM puternic si integru care sa ne asigure independenta.

Avem nevoie unii de altii sa scoatem femeia asta legata la ochi din intuneric, sa-i dam o viziune, sa-i echilbram balanta, sa-i stergem colbul strazii si scuipaturile de pe haine si sa o asezam acolo unde ii este locul, intre cele trei puteri ale statului.

Dar puterea ei e puterea noastra, vointa ei e vointa noastra si destinul ei e destinul nostru…

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria atitudine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s